Je ontkomt er niet aan; huishoudelijke klusjes. Vind jij het zinloos, saai en zonde van je tijd? Maak van het schoonmaken een spirituele oefening.

Het onderliggende idee is dat je leefomgeving je innerlijke leven weerspiegelt. Zo kan een puinhoop in huis duiden op innerlijke onrust of vasthouden aan oude patronen en vertroebelen vieze ramen je kijk op de buitenwereld. Ga je opruimen, dan ontstaat er vaak letterlijk meer (adem-)ruimte en gaat je energie weer stromen.

Je kunt het huishouden gebruiken als therapie om je spiritueel te verrijken.

In haar boek Huishouden- de zorg voor het leven, stelt Monique Wortelboer dat huishoudelijk werk enorm waardevol en belangrijk is; “Door schoon te maken in je huis, maak je ook je ziel schoon”. Volgens haar is zorgen voor je huishouden zorgen voor het leven en de mensen om je heen. Hoe zinvol en essentieel is dat?!

Daarbij ook nog eens van onschatbare waarde in de opvoeding van kinderen.  

Allerhoogste tijd dus om je met je huishoudelijke taken te verzoenen en aan de slag te gaan!

Maak je huishouden zinvol door aan een huishoudelijke klus een bepaalde intentie te koppelen. Je kunt een huishoudelijke klus zoeken die gedaan moet worden, en daarbij een onderwerp uit je leven kiezen waar je aandacht aan wilt geven. Of pak een probleem aan en zoek hierbij een bijpassend huishoudklusje. Het uitgangspunt hierbij is steeds; wat je in huis doet, doe je ook met jezelf.

  Ter inspiratie: Veeg je boosheid weg terwijl je je stoep veegt of laat je frustraties los terwijl je het onkruid uit je tuin plukt. Je fluitketel oppoetsen kan helpen een probleem weer helder te zien. De vloer dweilen “schoont” je basis en pieker je veel, verwijder dan eens de spinnenwebben van het plafond, dat maakt je geest weer stofvrij.

Juist als je druk bent en er veel in je hoofd zit, kan het fijn zijn om, als tegenwicht, even je handen uit de mouwen te steken. Zo kan strijken een rustgevende bezigheid zijn, doordat je hier niet al te veel bij na hoeft te denken en het herhalen van de heen en weer gaande beweging van het strijken brengt je gedachten tot rust.

Voor het oefenen in mindfulness zijn huishoudelijke klusjes ook zeer geschikt.

Probeer je volle aandacht te richten op de huishoudelijke handeling en laat alle andere gedachten in het emmertje sop verdwijnen. Door dit met aandacht te doen en je bewust te zijn van het feit dat je werkelijk iets zinvols aan het doen bent, namelijk je leefruimte schoon en gezond houden, wordt het huishouden een plezierige en zinvolle bezigheid.

Boeken:

Huishouden De zorg voor het leven – Monique Wortelboer

(vanuit antroposofisch standpunt belicht)

https://www.bol.com/nl/p/huishouden-de-zorg-voor-het-leven/1001004001845051/

De magie van het huishouden- Yoeke Nagel https://www.bol.com/nl/p/de-magie-van-het-huishouden/1001004004702660/