Ben je hoog sensitief? Dan kunnen deze tips je helpen goed voor jezelf te zorgen.

Voel je je vaak kwetsbaar naar de buitenwereld toe? Heb je last van grote groepen mensen, drukte, harde gesprekken, sterke geuren, of ben je soms gewoon ‘allergisch’ voor mensen? Of misschien vind je het dagelijkse leven overdonderend en vermoeiend? Het kan zijn dat je dan hoog sensitief bent. 

 

Ongeveer 20% van de bevolking kun je hoog sensitief noemen.

Het is een aangeboren eigenschap, net als sproeten of bruine ogen. Hun zenuwsysteem is hoog afgesteld, dus ze voelen meer. Soms zelfs de energie van andere mensen, of ze voelen iets aankomen. Als je HSP bent is het uitermate belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. 

Gronden

Gronden is eenvoudig toe te passen, kost weinig tijd en houdt in dat je connectie maakt met de aarde op een manier die voor jou werkt. Ga liggen in het gras, of op de grond op een matje.

Het beste kun je dit 10 minuten per dag doen, liefst een aantal keren per dag, en mediteer daarbij. Concentreer je op je ademhaling of een mantra en laat je lichaam contact maken met de grond. Ook kun je bewust een wandeling maken, op blote voeten lopen of drijven in water.

Droog borstelen van je lichaam

Gebruik een borstel met lange steel. Start bij je voeten en borstel je af in draaiende bewegingen. Werk verder omhoog om je circulatie te stimuleren en je lymfe te activeren.

Het helpt je om meer energie te krijgen en je huid gaat lekker tintelen. Ook dode huidcellen worden zo verwijderd en het helpt je wakker te worden. Doe dit dus vooral ’s morgens.

Schrijven

Hoogsensitieve personen leven vaak in hun hoofd. Veel gedachten worden daar gevangen gehouden. Door te gaan schrijven laat je ze los en word je lichter in je hoofd.

Weet je niet wat je moet schrijven? Begin gewoon met op te schrijven hoe je je nu voelt. Dan gaat de rest meestal vanzelf. Gebruik wel papier en pen want op de pc werkt het schrijven minder goed.

Zoutbaden

Vooral na een lange dag is een zoutbad onwerkelijk ontspannend. Strooi Epsom zout (ook wel Engels zout, bitterzout of magnesiumsulfaat genoemd) in het water en ervaar de gunstige werking op je lichaam.

Een ander voordeel is dat je 15 minuten alleen bent en kunt herstellen van de indrukken van de dag.

Yoga

Yoga heeft een ontspannende en energie verhogende werking. Yoga versterkt je lichaam door de strekkende werking op de gewrichten, spieren en aanhechtingen.

Kundalini yoga opent je chakra’s voor een groter spirituele bewustzijn. Verder helpt het spanningen te verminderen omdat iedere oefening vaak een aantal minuten aandacht vraagt en jou daarmee automatisch in een meditatiemodus zet. 

Massage en acupunctuur

Beide methodes helpen gifstoffen te verminderen in je lichaam en daarmee bereik je je ontspanning eenvoudiger. Massage zorgt via de aanraking voor een algehele ontspanning. Acupunctuur stimuleert je zenuwstelsel en stimuleert afgifte van serotonine. 

Maar zelfs als je niet hoog gevoelig bent zijn deze 6 methodes natuurlijk prettig en kunnen je helpen om in zijn algemeenheid lekkerder in je vel te zitten.

 

Praktijk voor IntuitieLeer hoe je meer jouw intuïtie voor je kunt laten werken.

Als HSP’er zijn je zintuigen verfijnder afgesteld en is je intuïtie een prachtig instrument. Samen met de Praktijk voor Intuïtie kun je inzichten en praktische handvatten krijgen, en leer je ook hoe je zelf je intuïtie meer in kunt zetten. Een afspraak kun je maken via www.praktijkvoorintuitie.nl

Deel en inspireer anderen