De wetenschap achter smudging: wat gebeurt er als we salie branden?
Heb jij de voordelen van het smudgen al ontdekt?

Het branden van medicinale kruiden zoals witte salie kan jou en je omgeving zuiveren. De methode kent praktische, spirituele en religieuze toepassingen. Wereldwijd gebruiken mensen deze techniek om personen en leefomgevingen te reinigen.

Geschiedenis
Smudgen wordt al sinds de prehistorie gebruikt en de methode wordt steeds bekender. Recent onderzoek toonde aan dat er een aanwijsbare reden voor is. Het verbranden van bepaalde planten en kruiden doodt schadelijke bacteriën. In oeroude culturen geloofde men dat smudging de ziel van een samenleving versterkte. Het werd gebruikt om de rust en balans in een groep te herstellen. De oorspronkelijke visie legt de nadruk vooral op het reinigen van spirituele en emotionele blokkades in iemands lijf of omgeving. Natuurlijk zijn er veel sceptici die deze praktijk minachten. Zij associëren het met achtergestelde weinig intelligente samenlevingsgroepen. Ondanks deze sceptici wordt er nu met een wetenschappelijke blik naar deze methode gekeken.

Wetenschappelijk onderzoek
Het onderzoek bekeek de werking van het verbranden van kruiden en andere middelen. Zij namen de ervaringen van 50 landen verdeeld over 5 continenten mee en ontdekten dat de medicinale werking van de rook vooral gebruikt wordt voor longaandoeningen en het verbeteren van de werking van de hersenen en de huid. Het doel van het onderzoek was uit te vinden of het medicinale roken gebruikt kan worden in de westerse geneeskunst. Het voordeel is dat de aroma’s van het roken snel bij de hersenen terechtkomen, dat ze efficiënt door het lichaam worden geabsorbeerd en dat de productiekosten laag zijn. Bovendien ontdekte men dat het smudgen een sterke antiseptische werking heeft.

Ontsmetten
Het branden van medicinale kruiden zuivert de bacteriële populatie in de lucht met 94% en de ruimte wordt een dag later nog steeds bacterievrij aangetroffen. Zelfs na een maand ontbreken er nog bacteriën die van tevoren wel waren aangetroffen.
Als we deze bevindingen doortrekken dan kan dat vergaande voordelen hebben. De luchtkwaliteit in de meeste landen is dramatisch en bevat meer dan 1800 soorten bacteriën. Veel daarvan zijn slecht voor onze gezondheid. Daarnaast zijn ze in toenemende mate resistent voor antibiotica. We kunnen dus alle hulp gebruiken die we kunnen krijgen.

De conventionele methoden van ontsmetten vereisen meestal het gebruik van chemische cocktails en die zijn bovendien minder effectief. Smudging lijkt een goed alternatief te zijn en is tegelijkertijd veilig in gebruik. De conclusie is dat de oeroude methode van het branden van krachtige kruiden veel beter werkt. Het is gewoon meer dan een primitieve overtuiging.

Alleen de antibacteriële werking is wetenschappelijk aangetoond, maar dat betekent niet dat de spirituele toepassingen, zoals het reinigen van het energiesysteem, niet net zo krachtig zijn.

Waar ga jij het smudgen voor gebruiken?