Goede vriendschappen zijn belangrijk in je leven. Je hebt mensen nodig waar je altijd op terug kunt vallen, iemand met wie je gek kunt doen of iemand waarbij je volledig jezelf kunt zijn. We benoemen 7 kwaliteiten van een goede vriend.

Goede vrienden zijn er in alle soorten en maten; sommige vriendschappen lijken onwaarschijnlijk maar zijn wel degelijk diep en vol. Vriendschap staat aan de basis van alle relaties, dus ook je romantische partner valt hieronder. 

Welke kwaliteiten bezit een goede vriend altijd?

Goede vrienden zijn oprecht blij voor je als je leven beter wordt. En hoewel dit een open deur lijkt komt het maar al te vaak voor dat er onderliggend toch venijn zit. Ik gebruik je om hogerop te komen, ik ben jaloers op je of ik word boos. Een echte vriend ervaart niks van dat alles, maar zal gewoon diepe blijdschap voelen als het met jou beter gaat. Goede vrienden zijn maatjes en ze vieren elkaars successen. 

Goede vrienden zijn er voor je als je ze nodig hebt. Ook dat lijkt logisch maar het altijd beschikbaar zijn, tijd vrij maken voor jou, kwalificeert een goede vriend. Ons leven is hectisch en dat is makkelijk als excuus te gebruiken. Een goede vriend doet dit niet.

Goede vrienden zijn eerlijk maar altijd op een ondersteunende manier. Ze zullen je niet afkraken maar wel hun mening zeggen. Ze kennen jou door en door en zullen je waarschuwen als je weer in dezelfde valkuil trapt of jouw scherpe kantjes benoemen zodat jij daaraan kunt werken. Alleen ondersteunen is niet voldoende, want als ze de waarheid niet tegen jou durven zeggen is er sprake van disbalans. Alleen eerlijkheid is ook niet goed, je vriend zal je vriendelijk aanspreken.

Goede vrienden respecteren elkaars tijd en emotionele energie.

Een goede vriend zal je niet belasten als duidelijk is dat jij dat niet aankunt. Hij of zij zal niet dagelijks alle aandacht vragen op ieder moment. Als goede vriend heb je ook in de gaten dat je soms wat gas terug moet nemen om de ander niet te veel te belasten. Duidelijk een kwestie van geven en nemen.

Goede vrienden communiceren helder naar elkaar.

Hoewel een ruzie altijd kan ontstaan zal een goede vriend naar jouw argumenten luisteren en proberen te begrijpen wat jij bedoelt. Het hoofddoel bij een ruzie is dat je tot een oplossing komt. Maar dit kan alleen als je helder communiceert. En blijft communiceren, niet opgeeft. 

Goede vrienden hebben een bepaalde connectie.

Oftewel iets wat hun bindt, een locatie, een mening, een achtergrond. Spreekt voor zich natuurlijk want ooit was er die klik. Het lijkt wat oppervlakkig maar als er niets  gemeenschappelijks is, is er geen draagvlak voor een vriendschap.

Goede vrienden vertrouwen elkaar.
Zonder vertrouwen zal iedere relatie stuklopen. Zonder vertrouwen kun je niet helder communiceren, kun je niet jezelf zijn, kun je geen openheid hebben. Als je je vriend niet kunt vertrouwen wat heeft het dan voor zin? En als iemand jou vertrouwt en jij die ander dan is dat de krachtigste verbinding. 

Koester ze, echte vrienden, ze maken je leven meer waard!