Hoe komt het toch dat we vele voornemens, ideeën en gedachten hebben over onze eigen situatie. Maar geen actie ondernemen om eruit te komen, om het anders te gaan doen.

We willen allemaal graag zekerheid. De zekerheid dat het gaat lukken, dat je geen verkeerde beslissing zult nemen. Zekerheid dat je niet uitgelachen wordt of de zekerheid dat je het wel kunt. Al deze overtuigingen zorgen ervoor dat mensen hun eigen potentieel niet zien, of de potentie van de omgeving te klein inschatten. Kortom: angst bepaalt de richting.

Wanneer je zo denkt, zit je in een vicieuze cirkel. Want als je de overtuiging hebt dat je iets niet kunt, ga je vanzelf je potentieel niet benutten. En ga je dan over tot actie? Nee, natuurlijk niet. En dan krijg je vanzelf ‘magere resultaten’. En dan kun je zeggen: ‘Zie je wel, ik kan het niet.’

De grap is dat zekerheid niet bestaat en je dit dus ook niet zult gaan vinden! Wees niet bang om fouten te maken. Lopen en fietsen lukten je vast ook niet in een keer. Waarom zou nu alles wel in een keer moeten lukken? Stel je voor dat je ouders tegen je gezegd zouden hebben: ‘Sorry hoor, maar dat lopen schiet ook niet op. Stop er maar mee…’ Wat dan?

De oplossing is simpel. Vergeet zekerheid. It’s all in the mind!

  • Maak een plan om je doel te bereiken
  • Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken
  • Kijk naar mensen die succesvol zijn, doe wat zij doen, denk hoe zij denken (Ken jij zulke mensen?)
  • Denk terug aan situaties waarin je in topvorm was en alles lukte
  • Zet kleine stappen. Doe deze week een stap en de andere week de volgende stap.

Zorg dat je in een ‘piekstaat’ bent. Door je constant te voeden met het gevoel dat je krijgt als je je doel voor je ziet. Als je praat met mensen die iets bereikt hebben. Het werkt! Je kunt het!

Natuurlijk is het logisch dat je een hypotheek, kinderen, een hond en weet-ik-wat-voor-smoesjes hebt om geen actie te ondernemen. Maar alles is relatief.

Bron: Geïnspireerd door Commitments