Een van de schatten van moeder natuur is de Salie. Denken jullie aan salie bij verkoudheid en griep? Je kunt het ook preventief gebruiken.

Wanneer je de plant in je tuin hebt staan, kun je van twee verse blaadjes een kopje thee maken. Wanneer je meer bladeren gebruikt kun je er mee gorgelen of maak er een voetenbad van. Via een warm voetenbad worden afvalstoffen uit je lichaam verwijderd en kun je sneller herstellen.

 

Genezing, verlossen of heiligen

De naam salie afkomstig is van “salvare” en dat dit het Latijnse woord is voor “genezing, verlossen of heiligen”. Men sprak dus met grote waardering over deze plant.Er zijn verschillende soorten Salieplanten. De Salieplant waaraan de meeste geneeskrachtige eigenschappen zijn toegeschreven is de Salvia officinalis.

Vroeger werd hij in vele rituelen gebruikt. Is de werking op de geest één van de oorzaken waardoor Salie een hoog aanzien kreeg? Salie wordt ook al eeuwenlang gebruikt bij klachten in en rond de mond. Het helpt bij aften, keelpijn, ontstekingen en verkoudheid. Daarnaast maakt het taai slijm los, het doodt ziektekiemen etcetera.

Uiteraard heb je wel meer kennis nodig dan alleen naar de vorm van een plant te kijken, want sommige planten moeten sterk worden verdund of mogen alleen maar uitwendig gebruikt worden.

Helpt je lichaam te reinigen

Dit geneeskruid kan je helpen je lichaam te reinigen. Drink een week lang elke dag drie kopjes Saliethee. Week daarvoor een blaadje gedroogde of verse salie in een klein scheutje koud water. Breng water aan de kook en giet het dan over het water met de salie. Laat het vervolgens ongeveer 10 minuten trekken.

Waarschijnlijk zul je na een paar dagen aan je ontlasting merken dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen. Ook kan eventueel vastzittend slijm uit de longen loskomen.

Na een week saliethee stop je een paar dagen en herhaal je de kuur desnoods opnieuw. Gebruik Salie niet als kuur inwendig wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft. En niet teveel Saliethee voor mensen met een hoge bloeddruk.

Nog enkele andere toepassingen van Salie:

  • Gorgelen met Saliethee bij keelklachten of verkoudheid
  • Gebruik Salie in de keuken: Salie maakt zware en vette spijzen lichter verteerbaar. Kook een blaadje mee bij de bereiding van stoofpotten, vet vlees en vis., jus.
  • Van VSM en dokter Vogel is Salietinctuur verkrijgbaar; te gebruiken bij o.a. menstruatieklachten, overgangsklachten en overmatig zweten.
  • Voetenbad met Saliethee: bij verkoudheid, zweetvoeten, voetschimmel of andere klachten.
  • Omdat Salie desinfecterend werkt en de tanden witter maakt, kun je gebruik maken van tandpasta met Salie. (Weleda)

Deel en inspireer anderen