Kom in de kerstsfeer met de etherische olie kaneel

De uitdagingen van december.

December is de donkerste maand van het jaar. Rond 21 december is de winterzonnewende Dan staat de zon op zijn laagst en zijn de dagen het kortst. De eerste winterse buien kunnen koud en nat zijn. De meeste bomen zijn kaal. Deze donkere koude tijd is een uitdaging als je vatbaar bent voor winterdepressie. De verschillende feestdagen wisselen elkaar af. De drukte van Sinterklaas wordt opgevolgd door de naderende kerst en oud en nieuwfeesten. Dit kan een gezellige en sfeervolle tijd zijn, waarbij de geur van kaneel de feeststemming kan verhogen.

Voor sommigen is gezelligheid een grote opgave als familieperikelen of persoonlijke problemen zorgen voor heftige emoties en depressieve buien. Ook daarbij kan de kaneelgeur neutraliseren en de ergste somberheid verlichten. De etherische olie kaneel heeft dus alles in zich om van deze decembermaand een sfeervolle, knusse en huiselijke maand te maken.

De kaneelboom

De kaneelboom is een snel groeiende  tropische boom. Hij kan zo’n 7 m hoog worden. Hij heeft grote, langwerpige bladeren die in het begin rood zijn en later donkergroen worden. De bladeren hebben witte bladnerven.

Kaneel bloeit met kleine, onopvallende witgroene bloemen die zich tot eironde purperen bessen ontwikkelen.

De bast is dun, zacht en lichtbruin. Zowel bast als bladeren bevatten de kaneelgeur. 

Waar komt het woord kaneel vandaan?

Het woord cinnamon is afgeleid van het Latijnse cinnamomum (Grieks kinnamomon). In Maleisië wordt kaneel kayu manis ( zoet hout) genoemd.

Het Nederlandse woord kaneel (vroeger caneel, canel) komt van het Latijnse woord canna en verwijst naar de opgerolde vorm van de gedroogde boomschors van de kaneelboom.

Kaneel is een eeuwenoud geneesmiddel. In de bijbel wordt bijvoorbeeld al kaneel genoemd als een van de geneeskrachtige ingrediënten die Mozes  gebruikt voor zijn zalfolie.

De voordelen van de etherische olie kaneel

De etherische olie kaneel werkt lichamelijk en geestelijk ontspannend. Daarnaast is de geur verwarmend. Niet alleen op kille winterdagen, maar ook bij innerlijke kou kan de kaneelolie een verwarmend effect hebben.

Deze geur kan ook worden ingezet bij griep en verkoudheid omdat het immuunsysteem een extra boost krijgt. De verwarmende sfeervolle geur helpt je in kerststemming te komen.

Geurende kerstboomversiering vindt je op deze website: http://www.aromatherapie-info.com/kaneel-hangers.html

meer weten? http://www.anthemis.nl/aroma/kaneel.htm