Bijen zijn belangrijke voor het bestuiven van voedselgewassen en vele wilde planten. Ze spelen in de keten van al het menselijke voedsel een grote rol: ongeveer dertig procent! 

Er zijn zo’n 20.000 bijensoorten beschreven, hoewel het eigenlijke aantal waarschijnlijk hoger ligt. In totaal zijn er bijna 360 soorten in Nederland gespot. Bijen zijn sociale insecten omdat ze in kolonies leven.

 

Hoe leven de bijen

Er is een koningin die eitjes legt. Bevruchte eitjes worden werkbijen (vrouwtjes) en onbevruchte eitjes worden darren (mannetjes). Werkbijen leggen geen eitjes, tenzij de koningin sterft of geen eitjes meer kan leggen. In dat geval leggen werkbijen onbevruchte eitjes.

 

Honing

Bijen zijn vooral bekend om de honing die de honingbij maakt. De binnenkomende nectar wordt in de zeshoekige raten opgeslagen. Deze raten fungeren ook als kinderkamers. Het dieet van bijen bestaat voornamelijk uit nectar en stuifmeel. Maar te eenzijdig stuifmeel heeft een negatief effect op de vitaliteit van bijenvolken.

 

Steuntje in de rug

Door eenzijdige landbouw is de kans op eenzijdig stuifmeel groot en dit wordt beschouwd als één van de mogelijke factoren van de wintersterfte van bijen. Een ander groot probleem is het gebruik van pesticiden in de land- en tuinbouw. Veel bestuivende insectensoorten zijn al uitgestorven als gevolg van deze vergiftigingen. Ook de bij heeft het erg moeilijk. Bijensterfte neemt zowel wereldwijd als in Nederland alarmerend toe.

Hoog tijd om ze een klein steuntje in de rug te geven. Dat doe je zo:

    • Door het zaaien, en niet bespuiten, van bloemen en planten waar bijen dol op zijn, voorzie je ze van extra voedsel.
    • Extra variaties in de begroeiing helpt om eenzijdig stuifmeel tegen te gaan. Bovendien help je zo mee aan de biodiversiteit van de planten.
    • Om de bij optimaal te laten profiteren van de bloeitijd is het belangrijk dat er niet gemaaid wordt.
    • Wat je kunt planten: bijen houden van duizendblad, dropplant, verschillende soorten tuinkruiden, lookplanten of boekweit. Maar ze houden ook van fruitbloesem en aardbeienbloemen.

 

Bijenhotel

Een ruime tuin kan plaats bieden aan een bijenhotel. Dit is een hokje of huisje van natuurlijke materialen waar voldoende gaten in zitten van verschillende grootte. Het kan ook een oude boomstronk of grote tak zijn die je in de tuin laat liggen. Deze beschutte plaats kan worden afgedekt met dakpannen om hem waterdicht te maken. Verschillende bijensoorten, maar ook sluipwespen en andere dieren zullen een woning vinden in het hotel. Dit is niet alleen goed voor de natuur, maar levert ook een interessant schouwspel op.

 

Help jij de bijen ook een handje?

 

Voor meer inspiratie kijk op: www.insteading.com

 

 

Deel en inspireer anderen