Heb jij je weleens bij een sportschool ingeschreven om nu eindelijk iets aan je conditie te gaan doen?

Ben je vol goede moed begonnen aan je goede voornemen om twee of drie keer per week te gaan sporten? De kans is groot dat je na een paar weken, misschien een paar maanden bent afgehaakt.

 

Uit een onderzoek naar beweegprogramma’s is gebleken dat de kans op uitval minder groot is als het programma in de buitenlucht is. Zowel op de korte als op de langere termijn is het resultaat beter bij sporten in de buitenlucht dan wanneer dit binnen gebeurd. Lees verder over de voordelen van bewegen in de natuur.

De positieve effecten van bewegen in de natuur

Bewegen in de natuur heeft aantoonbaar positieve effecten op het voorkomen en genezen van ziektes. Dit komt omdat de mens zo is ingesteld dat een natuurlijke omgeving en groene ruimtes helpen om van stress te herstellen. Als je buiten sport kom je niet alleen lichamelijk in beweging, maar ook op het psychische vlak zijn voordelen waar te nemen. Mensen die activiteiten in de natuur doen voelen zich sterker en positiever. Ze hebben meer energie dan wanneer ze dezelfde oefeningen binnen of in de stad uitvoeren.

Je bestaat uit meer dan alleen je spiergroepen

Een sportschool is bewegen in een beschermde omgeving met speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur. Door een vast bewegingsprogramma te volgen train je om je conditie te verbeteren en alle spiergroepen, inclusief je hartspier te versterken. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is best eenzijdig. Bovendien besta je uit meer dan alleen die spiergroepen. Het afdraaien van je bewegingsoefeningen is best saai. Dit wordt opgelost door tv-schermen zodat je tijdens het sporten wordt vermaakt. 

Je beleeft meer aan het buitensporten

Buiten bewegen heeft invloed op veel meer dan alleen je spiergroepen. Natuurlijk train je ook je spieren. Maar behalve het bewegen valt er in de natuur veel meer te (be)leven. Je voelt de wind, ruikt verschillende planten, ontmoet andere mensen en dieren en je ervaart het wisselen van de seizoenen. Juist het even weg zijn van beeldschermen is tijdens het sporten belangrijk omdat het helpt om met je aandacht bij de bewegingen te zijn. Er zijn zoveel verschillende bewegingsvormen die je buiten kunt doen, dat de kans groot is dat je iets vindt dat jij leuk vindt. Een uurtje verplicht sporten wordt een uurtje recreëren. Logisch dat dit ook op psychisch en sociaal vlak zijn voordelen kent.

 

Krijg jij al zin om in beweging te komen? Wat is jouw favoriete sport?

Deel en inspireer anderen