Voelt het soms alsof jouw innerlijk een andere taal spreekt?

Zeg jij tig keer tegen jezelf dat je niet altijd en overal bang voor hoeft te zijn en weet je best dat het nergens op slaat, maar toch…. Misschien kan hypnotherapie je verder helpen.

Wat is hypnotherapie?

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Een moment, waarbij je sterk op jezelf geconcentreerd bent en je aandacht naar binnen is gericht. Bijna iedereen kent wel van deze momenten in het dagelijks leven: je bent zo geconcentreerd met iets bezig dat je niet merkt dat iemand de kamer binnenkomt of je bent zo verdiept in een boek of spannende film dat je de tijd vergeet.

Dit zijn spontane ervaringen van lichte trance of hypnose. Prikkels van buitenaf zijn op zo’n  moment minder voelbaar, je bent helemaal met je aandacht bij jezelf. Dit soort van trance (hypnose) wordt gebruikt bij hypnotherapie.

Misschien voel je weerstand bij het idee hypnose, omdat je dit associeert met een show, waarbij een hypnotiseur mensen allerlei gekke dingen laat doen op een podium, zonder dat zij daar controle over hebben. Maar dat is onjuist en ook jammer, want hypnose kan een prachtig hulpmiddel zijn bij allerlei psychische en psychosomatische klachten.

Hypnose kun je het best omschrijven als een toestand van geconcentreerde aandacht en ontspanning, waardoor je loskomt van de uitwendige omgeving en opgaat in je innerlijke wereld. Vergelijkbaar met een dagdroom of fantasie.

Bij hypnotherapie leer je bewust in hypnose te gaan, waardoor je dieper contact maakt met je innerlijke wereld en je dichter bij je onbewuste gevoelens en overtuigingen komt. In trance kom je soms bij (oor-)zaken terecht die in je onbewuste zijn opgeslagen en waarvan je je van het bestaan niet bewust bent, maar die je wel in je dagelijks leven kunnen belemmeren.

De hypnotherapeut helpt niet alleen de oorzaak van je klachten te achterhalen, maar helpt je ook door middel van suggesties en bepaalde technieken, om deze positief te veranderen, waardoor belemmerende oorzaken en blokkades worden opgeruimd en ze je niet meer tot last zijn. Doordat de klachten op dit onbewuste niveau bij de kern worden aangepakt, geeft dit vaak blijvend resultaat. En onthoud dat je tijdens de therapie zelf de controle behoudt. Je kan, als je het nodig vindt, direct terugkomen in je normale manier van denken en reageren.

Hypnotherapie helpt goed bij angststoornissen, traumaverwerking, stress, depressieve klachten, slapeloosheid, pijn, hyperventilatie en (is wetenschappelijk aangetoond) bij de behandeling van prikkelbare darmsyndroom (PDS).

Hypnotherapie is een op zichzelf staande therapie, maar kan ook een waardevolle ondersteuning zijn voor reguliere en complementaire behandeling. 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering hypnotherapie onder de noemer van alternatieve geneeskunde. Een voorwaarde is wel dat de therapeut is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Dit zijn de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH)

Meer weten: 

https://www.hypnotherapie.nl/

https://hypnose.nl/