Je intuïtie is een krachtig aspect van een menselijke leven. Een bron van ervaringen die iedereen in zichzelf kan vinden, als je er open voor staat.

Je hebt vast weleens de uitdrukkingen gehoord “Op je intuïtie vertrouwen, of “je onderbuikgevoel.“  Het is dat kriebelige gevoel waardoor je een bepaalde richting kiest, of die je ertoe aanzet om bepaalde kennis met iemand te delen die op zoek is naar specifieke antwoorden.

Je intuïtie kan je helpen om problemen op te lossen in tijden van chaos. Het kan je ook aanmoedigen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het opent een deur naar een nieuwe wereld, daar waar je andere vijf zintuigen ophouden. Hoewel iedereen van zijn intuïtieve vaardigheden gebruik kan maken is het een ander verhaal om erop te vertrouwen.

Of je nu veel thuis bent, op je werk of onderweg. Je wordt dagelijks overweldigd door boodschappen over wat je zou moeten doen en wie je zou moeten zijn. Van tv en social media tot vriendengroepen en werkgevers. Iedereen schijnt een mening te hebben dat zelden matcht met wat je diep van binnen wel weet.

Dat is een goede reden om te leren die verschillende meningen te laten voor wat ze zijn. Maak contact met je eigen kracht en leer hoe je op je eigen onderbuik kunt vertrouwen. Zo kun je vol zelfvertrouwen je keuzes maken en anderen verrassen met jouw inzichten en wijsheid.

Hier zijn vijf stappen die je kunnen leren om op je intuïtie te vertrouwen.

Verwelkom je intuïtie

Je intuïtie is een natuurlijke gave, maar omdat het niet wordt opgemerkt met je normale vijf zintuigen kan het een beetje beangstigend lijken. Soms wordt eraan gerefereerd als je zesde zintuig. Je kunt, bijvoorbeeld, s avonds naar huis lopen op een route die je regelmatig loopt. maar ineens stop je met lopen en kiest een andere route. Dat voelt best raar. Iets binnen in jouw gaf een soort alarm. Dat gevoel verdwijnt als je een andere route kiest. 

Zo voelt het om je intuïtie te vertrouwen. Maar voor je erop leert te vertrouwen zul je moeten leren om ervoor open te staan. De aanwijzingen van je onderbewuste zullen niet altijd logisch lijken, maar wees bereidt om de hints op te volgen.

Ontwikkel je intuïtie door alleen en stil te zijn

Als je open staat om de aanwijzingen van je intuïtie te ontvangen en op te volgen zul je moeten leren hoe de ervaringen zijn. Dit kun je het beste doen door weg te gaan van alle afleidingen en tegenstrijdige boodschappen van je dagelijkse leven. Plan tijd in waarin je alleen kunt zijn. Oefen je om stil en op jezelf te zijn.

Als je niet gewend bent om alleen te zijn, kan dat een beetje ongemakkelijk voelen. Bereidt je daarop voor. Soms komen er emoties boven vanuit het diepste van je wezen, die, zodra je alleen bent, de tijd hebben om gevoeld te worden. Dit is deel van het proces om jezelf te leren begrijpen. Als je jezelf beter kent zal ook je intuïtie beter opvallen.

Als je alleen bent, zul je moeten vertrouwen op de kracht van je eigen beslissingen. Hoewel dit spannend kan zijn is het tegelijkertijd ontzettend bevrijdend. Meditatie beoefenen kan je hierbij helpen. Als je in stilte en eenzaamheid hebt geoefend kun je jouw nieuwe handvaten gaan toepassen in je dagelijkse leven.

Registreer je intuïtie

Je bewust worden van je intuïtie en ernaar handelen zijn twee verschillende dingen. Het proces van het leren kennen en gebruiken van je intuïtie bestaat dus ook voor een groot gedeelte uit observeren. Merk op en noteer wanneer jouw intuïtie zich aandient onder alle soorten situaties.

Stel je bent werk aan het zoeken. Jouw droombaan wordt weinig aangeboden, dus je reageert op vacatures die het meeste aan jouw checklist tegemoet komen. Je krijgt een aanbod voor een van deze banen. Het wordt goed betaald, collega’s lijken gezellig en je kunt je tijd flexibel indelen. Prima baan, maar dan krijg je een gevoel in je onderbuik dat zegt dat er iets niet in orde is.

Dat is je intuïtie. Waarschijnlijk neem je de baan toch, maar tijdens het proces kan het helpen om je intuïtieve gevoelens op te schrijven. Houdt een dagboek bij en beschrijf je gevoelens en ervaringen nauwkeurig. Misschien kun je in de loop van de tijd opmerken waar je gevoel vandaan komt. Je leert in ieder geval meer over jezelf, over hoe jouw intuïtie naar voren komt in jouw dagelijkse leven. 

Bespreek je ervaringen met een vertrouwde groep mensen

Hoewel het leren omgaan met je intuïtie een heel persoonlijke ontwikkeling is, hoef je niet alles in volstrekte eenzaamheid te doen. Zoek een vriend of een groep mensen die jij vertrouwt en deel je inzichten. Dit kan je helpen als je iets meemaakt wat erg veel indruk op je maakte. Een trauma kan je oordeel vervuilen als je je angst voor intuïtie aanziet.

Door je ervaringen te delen met een veilige groep, kun je leren welke ingevingen je wel, en welke ingevingen je niet moet vertrouwen. Besteedt aandacht aan de tips van de anderen en merk op wanneer tips wel of niet bij jou resoneren. Ook dat is je intuïtie volgen.

Onderneem actie gebaseerd op je intuïtie

Als je je meer bewust bent van je intuïtie kun je er langzamerhand actie op ondernemen. Eigenlijk doe je dat al. Je eet iets als je hongerig wordt, of gaat slapen wanneer je moe bent. Langzamerhand kun je kleine en grotere beslissingen gaan nemen op basis van je intuïtie.

Wanneer maak jij gebruik van je intuïtie?