Mensen komen in ons leven om onze patronen te helpen vinden, belangrijke lessen te leren en te evolueren als mensen.

Hoewel dit waar is is het zeker niet zo dat alle relaties bedoeld zijn voor een heel leven.

 

Sommigen zullen alleen bedoeld zijn voor een bepaald seizoen. Hoe pijnlijk de ervaring van het afscheid misschien ook is. Er zijn gezonde manieren om relaties die jouw niet langer dienen los te laten. Hier zijn 5 manieren om je relatie liefdevol los te laten.

1. Wees helder in je communicatie.

Als je weet dat het tijd is om een relatie te beëindigen is het belangrijk om dit zo rustig en helder mogelijk te verwoorden. Dit betekent dat je eerst voor jezelf helderheid moet krijgen. Bedenk waarom een relatie niet langer werkt. Wat is jouw aandeel in het einde van de relatie? Welke dankbaarheid kun je je partner tonen voor zijn aandeel? Relatiebreuken zijn voor alle partijen moeilijk. Dus hoe eerlijker je kunt zijn over waarom het gebeurd, hoe makkelijker het zal zijn om erover te praten met je ex-geliefde en hoe makkelijker het zal zijn voor iedereen. 

2. Oefen in vergeving

Vergeef hen en vergeef jezelf. Dit is waarschijnlijk niet wat jij voor ogen had met deze relatie. Maar weinig mensen beginnen aan een relatie met de intentie dat die eindig is.  Je voelt je waarschijnlijk gekwetst en er zijn dingen waarvan je wilt dat ze niet gezegd of gedaan waren. Misschien is er alleen het schuldgevoel dat je het niet hebt laten slagen. Om vooruit te kunnen na een relatie is het belangrijk dat je jezelf en de ander vergeeft. Er was een reden dat je samenkwam en er is een reden dat je uit elkaar gaat. Denk na over de goede en slechte dingen. Over hoe mooi het leven samen was. Weet dat het allemaal een groter doel dient in de levens van jullie allebei. 

3. Sta jezelf toe om te rouwen

Dit is een van de belangrijkste stappen in het proces, terwijl het vaak wordt overgeslagen. Juist bij diegenen die zelf de relatie beëindigen. Er is een gevoel van verlies als een relatie wordt verbroken. Je verliest niet alleen hun gezelschap en aanwezigheid in je leven. Je verliest ook de herinneringen en kansen die je met elkaar had of zou hebben gehad. Sta jezelf toe om te rouwen. Het is normaal en het is gezond. Als dit niet wordt geuit kan het in je lijf gaan vastzitten en op een negatieve manier je gezondheid beïnvloeden. Geef jezelf toestemming om het verlies te voelen en weet dat de pijn niet eeuwig zal duren. 

4. Maak opnieuw contact met jezelf

Het eindigen van een relatie zal hoogstwaarschijnlijk tijd vrijmaken in je leven. Maak gebruik van deze kans om wat meer tijd met jezelf door te brengen. Maak contact met jezelf. Wie ben je? Hoe voel je je? Wat doe jij graag? Welke dromen heb je voor de toekomst? Waarschijnlijk werden al deze vragen beïnvloed door het hebben van een relatie. Hoe beantwoord je deze vragen nu je ze alleen aan jezelf hoeft te beantwoorden? Wees eerlijk, geniet en leer jezelf opnieuw kennen. Het zal je sterker en meer gegrond maken. Een voordeel dat blijft, ook als je een nieuwe relatie begint. 

5. Leer van de lessen

Dit is niet iets wat je per direct kunt. Maar als je ervoor kiest om je zelfbewust en verkennend op te stellen zul je al snel de waarden van je relatie leren zien. Als de tijd rijp is kun je beginnen met jezelf af te vragen: Wat heb je over jezelf geleerd? Wat leerde je van de relatie? En van het einde daarvan? Hoe ben jij als persoon gegroeid? Niet onbelangrijk is de vraag hoe jij je gedraagt in een relatie en of dat anders of beter zou kunnen. Hoe kunnen deze lessen je helpen in een volgende relatie? Dat kan om een romantische relatie gaan, maar ook alleen als vriend of werknemer. Natuurlijk hoef je niet perfect te zijn om een nieuwe relatie te krijgen maar het herkennen en onderkennen van de lessen kan goed van pas komen in toekomstige situaties. 

Het is nooit makkelijk om je relatie liefdevol los te laten. Helemaal als het een belangrijke rol in je leven vervulde. Maar er zijn altijd manieren om het zo te beëindigen dat het zowel jezelf als de ander dient. Door een relatiebeëindiging zo goed mogelijk aan te pakken help je je hart te helen en maak je de weg vrij voor een geweldige toekomstige relatie.

 

Welke van de 5 manieren om je relatie liefdevol los te laten ga jij proberen?

Deel en inspireer anderen