Hedendaags gebruikt vrijwel iedereen wel een vorm van elektronica.
Mobiele telefoons, computers of tablets zijn niet meer weg te denken in onze moderne tijd.
Waar we ook zijn, up to date blijven is een appeltje eitje geworden.
Maar zijn wij ook zo up to date met ons lichaam?


Hoofdpijn, tintelende vingers, stijve schouders. Iedereen heeft wel eens last van dit soort klachten. Voor veel mensen een aanleiding om te beginnen met yoga.
Maar met bepaalde houdingen, zoals de “Krijger” ( Virabhadrasana ) blijkt het ontzettend pijnlijk te zijn om de armen langs de oren te strekken. Logisch dat veel mensen denken dat ze last hebben van stijve en/of pijnlijke schouders. Maar de nek is veelal de bron van deze ongemakken.
Niet zo gek als je gaat letten op de houding waarin wij ons forceren als we bijvoorbeeld op onze mobiele telefoon onze e mail controleren. De kin ligt lang op onze borst.
En bij mensen die lang zittend achter een computer werken, zien we dat mensen ongemerkt hun hoofd vooruit houden wanneer ze naar de monitor turen.

Anatomie

De cervicale – of halswervelkolom bestaat uit zeven wervels en heeft van nature een holle curve. Tussen de harde wervels liggen de tussenwervelschijven met een elastische kern (de nucleus) die voor de flexibiliteit zorgen. Aan beide kanten van elke wervel bevindt zich een kleine opening, het wervelkanaal, waar zenuwen doorheen lopen. Zij voorzien de spieren van kracht en zorgen ervoor dat we kunnen voelen (warmte en kou bijvoorbeeld). Bij een slechte houding, zoals het (lang) turen naar een scherm, waarbij je hoofd de hele tijd naar voren is gericht, raakt de natuurlijke holle curve van je nek uit balans.

Wat wij doen is onze nek overstrekken, met als gevolg dat we één of zelfs meerdere tussenwervelschijven naar buiten bollen. Deze tussenwervelschijven drukken dan weer tegen een zenuw aan.
Deze pijn kan dan weer doorstralen via je schouders naar bijvoorbeeld je handen.
Bij het overstrekken van je nek verslappen de gewrichtsbanden.
Dit zijn onderliggende zachte weefsels die de gewrichten ondersteunen.
De rek haal je er uit, met als gevolg dat je last van hevige ( chronische ) pijn krijgt.
Het zijn in dit geval dus geen pijnlijke of gespannen spieren in de nek.
Spieren herstellen zich over het algemeen vrij snel, maar bij de gewrichtsbanden ligt dit anders. Als die eenmaal korter zijn en minder elastisch kun je dat niet zo snel herstellen.Gericht oefenen onder deskundige begeleiding helpt.
Yoga kan hier een echte uitkomst zijn!

Helpende houdingen bij nekpijn 

Berghouding ( Tadasana )

1 – Sta rechtop, knieën niet op slot
2 – Stel je voor dat er zware gewichten aan je vingers hangen, je zult merken dat je schouders dan vanzelf lager gaan hangen.
3 – Dit geeft een gevoel van ruimte. Je kunt natuurlijk ook altijd echte gewichten pakken.

Dynamische Brug ( Setu Bandha Savangasana )

1 – Bij een stijve nek kan deze houding vervelend aanvoelen. Voer deze oefening daarom dynamisch uit.
2 – Ga op je rug liggen, benen gebogen en voeten vlak bij het zitvlak en je hielen op de grond.
3 – Op de inademing til je heupen, buik en borstkas op en uitademend leg je je rug wervel voor wervel terug op de mat. Op deze manier ontlast je de nek en bevorder je de doorbloeding van de weefsels.
4 – Zittende twist

Zittende twist ( Ardha Matsyendrasana )

1 – Begin in de stokhouding ( Dandasana ) Rechte rug, benen gestrekt naar voren.
2 – Buig je linkerbeen en trek je linkervoet tot onder je rechterbil. Je rechtervoet staat naast je linkerbeen op de grond.
3 – Breng je linkerarm over je rechterbeen heen. Je linkeroksel rust op je been. Plaats de rechterhand schuin achter je op de grond.
4 – Op een inademing strek je op en op een uitademing draai je je hoofd en rug verder en kijk je over je rechterschouder. Zo strek je de nek en laat je de energie in je hele wervelkolom doorstromen.

Krijger 2 ( Virabhandrasana 2 )

1 – Adem in, stap in een ruimte spreidstand en spreid de armen zijwaarts. Draai de rechtervoet 90 graden naar rechts en de linkervoet iets naar rechts.
2 – Adem uit, buig de rechterknie tot die boven de enkel staat, houd het linkerbeen stevig gestrekt. De armen zijn op één lijn met de benen. Het bovenlichaam en de heupen zijn naar links geopend.
3 – Kijk richting je rechterhand en houd je staartbeen naar de vloer gericht. Blijf 5 ademhalingen in deze houding.
4 – Adem in, strek het rechterbeen en draai de voet naar binnen.
5 – Adem uit, draai de linkervoet naar buiten en buig het been tot de knie boven de enkel is. Kijk richting je linkerhand. Blijf 5 ademhalingen in deze houding.

Meer tips bij nekpijn

Niet doen:

  • Langere tijd achter elkaar computeren of op je smartphone spelen.
  • Omgekeerde houdingen kunnen belastend zijn. De Kaars kan zelfs akelig aanvoelen, omdat je je nek in een stand van negentig graden brengt,
  • Pas op met houdingen waarbij je je armspieren te veel belast. Door de druk op de nekzenuwen kan er functieverlies in je armspieren zijn opgetreden.
  • De nekrol, of cirkels draaien met je hoofd,. Vind je de nekrol toch lekker, let dan op dat je eerst goed inademt en de borst optilt, voordat je je hoofd naar achteren buigt. Op die manier activeer je de hele wervelkolom en ontzie je  de nek. Voorzichtig met alle houdingen waarbij je het hoofd ver naar achteren buigt, zoals de Kameel en de Vis.

Doen:

  • Neem regelmatig pauzes en denk aan je houding. Het hoofd hoort recht op je nek tr staan, steek je kin dus niet naar voren.
  • Pas de positie van je armen aan. Doe de neerwaartse hond met je handen op een boogje op bankje. Strek bij de krijger de armen niet op  langs je oren, maar zet ze in je zij.
  • Doe de kaars met een aanpassing. Vouw een of verscheidene dekens op en leg ze op elkaar. Kom in de houding, alleen je schouders rusten op de deken, zodat je hoofd lager ligt. Er is nu ruimte in het nekgebied. Je kunt ook de halve kaars doen, waarbij je je heupen ondersteunt en je benen schuin wegstrekt. Op die manier houd je ook ruimte in de nek.

Bron: yogaonline.nl