Ze schrijft, is natuurgeneeskundig therapeut, kunstenares: Wilka Zelders. Ze is een inspirerende kracht voor veel mensen. We interviewden Wilka over haar werk, eigen weg en inspiratie. Ze is a.s. zondag ook aanwezig bij de Lichtwerkplaats themadag waar je haar kunt ontmoeten.

Stel jezelf even voor, wat doe je in het dagelijkse leven?

Hallo allemaal, mijn naam is Wilka Zelders en sommigen kennen mij ook als Aysha Free Spirit. Die naam past ook goed bij mij, want ik hou erg van buiten de box denken en leven.

Ik werk met mensen die echt willen groeien, door ze te helpen bij het bevrijden van hun disfunctionele overlevingspatronen en weer te verbinden met zowel hun ziel als het grotere geheel. Deze bewustzijnsgroei maakt dat je steeds rijker, vrijer en wonderbaarlijker wordt, ongeacht je leeftijd of geschiedenis.

Mijn kracht is dat ik heel veel levensenergie kan genereren en in mijn lichaam, gevoel en bewustzijn kan behelzen. Hierdoor kan ik mijn cliënten, cursisten en andere medereizigers op een veilige en relatief makkelijke manier kan helpen om hun weerstand en blokkades te veranderen in vrije energie, zodat ze gaan groeien en bloeien.

Uiteraard speel ik dit transformatiespel ook mee zoals dat bij een echte ouderwetse heelmeester gaat. Ik heb alles wat ik doorgeef eerst op mijzelf uitgeprobeerd en tegelijkertijd voegt ieder ander die ik mag begeleiden weer een fantastisch nieuw perspectief toe aan mijn eigen inzichten. Hierdoor blijft mijn werk eeuwig boeiend.

Hoe ben je er op gekomen om dit werk te gaan doen, en wie heeft je daarbij geïnspireerd?

Mijn eerste kennismaking met bewust energiewerk was in 1988 toen ik werkte in De Kosmos in Amsterdam. Ik mocht gratis deelnemen aan een cursus naar keuze en dat werd ‘healing en meditatie’ van Sita Cornelissen. Tot mijn eigen verbijstering zei ik tijdens het kennismakingsrondje dat ik healer wilde worden en zo is het vanaf dat moment ontstaan. Hoewel Sita mijn eerste grote inspirator was zijn er daarna nog vele leraren, vrienden, collega’s, cursisten en cliënten gevolgd die mij blijven inspireren. Zelfs mijn eigen zoon inspireert mij nu.

Hoe en waarom krijg je hier energie van?

Door de energie van het leven werkelijk te voelen in mijn eigen lichaam krijg ik daar direct meer energie van. Net zoals alle mensen heb ik ook allerlei gevoelens die ik niet wilde hebben vast gezet of onderdrukt. Bovendien heb ik, ook net als iedereen, onbewuste overlevingspatronen, denkpatronen en overtuigingen overgenomen van mijn ouders en omgeving.

Onbewust besteden we enorm veel tijd om alles wat we meemaken in ons eigen wereldbeeld te blijven passen. We beoordelen continue: wat wel kan, is goed. Wat niet kan, is dus fout. Dit doorgaande beoordelen houdt op een bepaalde manier je levensenergie in toom. Jammer, want zo kan het niet vrij stromen. Zoiets als ‘als je voor een dubbeltje bent geboren zal je nooit een kwartje worden’. Maar wat nu als je wel bedoeld bent om een kwartje te worden? Dan heb je energie nodig om te groeien. En die energie kan je juist vrij maken uit je beperkende oordelen en je onderdrukte gevoelens.

Dit is mijn visie: Iedere keer dat ik een ander die transformatie zie maken, krijg ik daar zelf onmiddellijk heel veel energie van. Zodra namelijk die vrije energie in een ander stroomt, raakt dat meteen iedereen in de omgeving aan, zoals een bloem die schitterend open gaat, of een grote vogel die het luchtruim kiest.

Wat is jouw connectie met vitaliteit en om hierin samen te werken met Lichtwerkplaats?

Ik heb zelf het geluk gehad dat ik altijd al over veel vitale levensenergie kon beschikken. Maar ik heb ook keuzes gemaakt in mijn leven waarbij ik helemaal verwelkte als het ware; de vitaliteit ging eruit. Dat was als ik iemand probeerde te zijn die ik eigenlijk niet was. De les die ik heb geleerd is om bij iedere keuze eerst aan mezelf te vragen of ik hier energie van krijg of niet. Hoe meer ik leef volgens die regel, hoe vitaler ik me voel.

Ik krijg energie van het samen werken met de Lichtwerkplaats. Het concept om op deze ‘nieuwe’ manier samen werken vorm te geven, spreekt mij aan. Het hart van de Lichtwerkplaats klopt samen met mijn hart. Ik vind het fijn onze vitaliteit met elkaar te delen.

Wat is jouw motivatie om mee te doen aan de themadag?

Vitaliteit is een onderdeel van mij. Het is prachtig om vitaliteit door iemand heen te zien stralen. Je ziet het vooral bij jonge dieren en kinderen, maar net zo goed bij oude mensen die gezond zijn en van het leven genieten. Als ik ook maar op een of andere manier daaraan kan bijdragen, ben ik van de partij.

Een andere reden voor mij is dat ik op die manier weer contact kan maken met al die inspirerende en dierbare mensen in Zutphen. Ik woon zelf in Haarlem, maar ik voel een innige band met Zutphen en heb in 2006 de holografische blauwdruk voor de New City of Light Zutphen mogen vormgeven. Dat gaat over de energie waar de stad Zutphen vitaal van wordt. Ik denk dat ik daar tijdens de interactieve lezing ook maar eens contact mee ga maken.

Wat houdt je manier van werken en of behandelingsmethode in?

In mijn praktijk als coach, mentor en healer maak ik om te beginnen duidelijk dat de cliënt de regisseur is en dat ik er ben voor momenten dat het lastig is. Vooral als mensen steeds tegen dezelfde issues aanlopen kan mijn grotere perspectief ze ineens helemaal uit  hun eigen gebouwde ‘gevangenis’ helpen stappen. Mijn visie, energie en aanwezigheid helpen hun dan ook om die stappen te zetten. Daarbij werk ik met een heel scala aan technieken,: zowel fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel. De basis van mijn werk is dat ik erken dat uiteindelijk alles energie is, en dat energie altijd wil bewegen naar de hoogst mogelijke harmonie en coherentie.

En hoe ziet dat er tijdens de themadag eruit?

Tijdens de themadag geef ik korte consulten, waarbij ik werk met de set van De Nieuwe Aarde-frequenties die ik maakte samen met Hanneke Hoppenbrouwer. Dat zijn energie-frequenties die zijn opgevangen in het Katharengebied rond Carcassone en daarna zijn gebotteld als energie-remedies en omgezet in holo(g)rafische kunstwerken van iedere frequentie, met daarbij horende boodschappen. Grappig genoeg resoneert Zutphen niet alleen sterk met Haarlem, maar ook met Carcasonne.

In een kort consult kijken we, met behulp van de kaarten, waar in jouw persoonlijkheid energie kan worden bevrijd of geactiveerd, waarbij we dat proces ondersteunen met een remedie en/of korte meditatie. Het gesprek zelf brengt al licht op de zaak, waardoor de energie al in beweging zal komen. Voor een kleine vergoeding kun je eventueel ook een speciaal voor jou samengestelde remedie laten maken, om het proces blijvend ondersteunen.

Daarnaast geef ik een interactieve lezing, waarbij we eerst gaan ontdekken wat in het groepsveld bevrijd kan worden. Waarna we met behulp van specifiek gekozen energie-frequenties deze transformatie gaan ondersteunen. De energetische beelden worden ook geprojecteerd, zodat het makkelijker wordt om er contact mee te maken.

Als collectief zetten we de energie in beweging, zowel voor ieder individueel, maar ook voor het grote geheel. Zelfs al zou je er alleen maar bij zitten, dan nog wordt ook jouw energie bevrijd uit dat stuk waar we ons op gaan concentreren.

Daarnaast zal ik waarschijnlijk een afstemming op het energieveld van Zutphen leiden. En zeer zeker een korte, maar superkrachtige meditatie-oefening waarmee je op ieder moment in je leven je vitaliteit weer kunt oppeppen.

Wat verwacht je dat de themadag de deelnemers gaat brengen?

Ik verwacht dat de deelnemers geïnspireerd zullen worden, omdat ze dankzij alle mogelijkheden, werkelijk zullen worden aangeraakt in hun eigen levensenergie. Ze zullen gaan voelen wat er gebeurt als ze de energie meer vrij laten stromen, maar ook hoe pijnlijk of verdrietig het is als die energie ergens is geblokkeerd. Toch hoop ik dat we met ons allen de mensen kunnen helpen ervaren dat groei een natuurlijk proces is en dat de levensenergie ons aan alle kanten wil ondersteunen om dat zo makkelijke en prettig mogelijk te laten plaats vinden. Als wij de energie maar het werk laten doen, in plaats van het te willen sturen vanuit onze oude overtuigingen. Ik wens dat het ook zal doorwerken voor mensen op hun verdere levenspad om meer en meer tot bloei te komen.

Als laatste: Wat wil je graag als tip tijdens de themadag of voor de toekomst meegeven aan de deelnemers?
Blijf nieuwsgierig. Loop rond in dit leven alsof ieder moment een wonder is dat zich zomaar voor jou openbaart. Of je nou 20 bent of 80, als we denken dat we er al zijn, dan verwelken we, maar als we open blijven om te leren en groeien, dan blijft de levensenergie ons daarin toe stromen.