Als een toegewijde en ambitieuze professional wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit je dag halen. Je werkt hard om zoveel te bereiken als maar enigszins mogelijk is.

Maar als je werkelijk op je best wilt presteren, is het handig om je lichaam en geest als een geheel te zien. Verzeker jezelf ervan dat je in balans blijft.

 

De meest recente onderzoeken naar de voordelen van meditatie en mindfulness tonen aan dat er een grote behoefte en verlangen is naar een compleet en holistische levensstijl en welbevinden. Traditionele meditatie is een gestructureerde benadering die van oorsprong beoefend werd door Tibetaanse monniken. Het doel was om verlichting te bereiken. 

Er bestaan een groot aantal variaties in meditatievormen en technieken die je helpen om innerlijke rust en inzicht te krijgen, van de oorspronkelijke klank-meditatie, transcendente meditatie tot Zen, een meer filosofische of spirituele benadering. 

De wetenschap vindt steeds meer bewijzen die de voordelen van de eeuwenoude technieken onderbouwen. Recente onderzoeken suggereren dat meditatie kan helpen om hersenbloedingen en hartaanvallen te voorkomen. Daarnaast verbetert het je geheugen en andere cognitieve vaardigheden. 

Het lijkt erop dat meditatie veranderingen in de hersenen teweeg kan brengen. Volgens Sara Lazar, neuro-wetenschapper aan de Massachusetts General Hospital en de Harvard Medische hogeschool verbeteren gebieden in de hersenen die te maken hebben met ons verstand, geheugen en besluitvorming door 8 weken te mediteren. 

Naast dat het je een grotere kalmte geeft en het je helpt om beter met moeilijke situaties om te gaan, helpt meditatie ook om meer productief te zijn doordat je je langer kunt concentreren, zelfs op saaie taken. Mindfulness is een subjectieve vorm van meditatie waarin je leert om meer in het moment te zijn, om te focussen op het doen van 1 ding tegelijk, om externe afleidingen te negeren en je af te stemmen op je eigen gedachten en gevoelens. Meditatie helpt je om te ontspannen en om negatieve emoties op te merken en ermee om te gaan.

Dus hoe doe je dat dan, mediteren?

Typische, formele meditatievormen vereisen dat je een rustige plek zoekt om te zitten en te ontspannen. Daarna leer je om diep in je gedachten af te dalen en uit de onrust van het dagelijks leven te stappen. Je laat overweldigende prikkels voor wat ze zijn en bereikt een staat van diepe ontspanning en een verhoogd bewustzijn. 

Maar wist je dat er een andere manier is die je helpt om je je gedachten te herladen? Deze speciale techniek kost weinig tot geen moeite en het heeft vele voordelen. Ontdek de kunst van een middagdutje. Het middagslaapje is een gewoonte die in andere landen zoals Spanje veel normaler wordt gevonden. Daar is het houden van een siësta een gezonde gewoonte en geen onnodige luxe. Het ideale moment is net na je lunch, hoewel je dan wel beter kunt blijven zitten in verband met je spijsvertering. Maar een moment tussen 3 en 4 in de middag is ook goed.

Het doel is om je hersenen te herladen, niet om daadwerkelijk te slapen. 20 tot 30 minuten rusten is perfect om de alertheid en prestatievermogen te verhogen zonder dat je je slaperig of chagrijnig voelt en zonder dat het je nachtrust verstoort.

Veel beroemde en succesvolle mensen deden dagelijks een middagdutje. Thomas Edison bijvoorbeeld, hoewel hij zich een beetje geneerde voor zijn gewoonte. President John. F. Kennedy at zijn lunch in bed en deed daarna een dutje. Churchill geloofde dat het hem hielp om 2 keer zoveel gedaan te krijgen op een dag, dus aan zijn middagdutje viel niet te tornen. Rockefeller had zijn slaapje in de namiddag in zijn kantoor en Einstein deed zowel overdag een dutje en sliep ‘s nachts tien uur. Eleanor Roosevelt had de gewoonte om haar energie een boost te geven door een dutje te doen voor belangrijke afspraken. Zelfs Napoleon had een dagelijks middagdutje en geneerde zich er niet voor. 

Je dutje heeft vele bewezen voordelen. Het herstelt je alertheid, helpt je werktempo te verhogen en je vermijdt een energiedip in de namiddag.  Het verhoogt je sensorische perceptie, verbetert je creativiteit en helpt je om nieuwe associaties te bedenken. 

Wist je dat diegenen die tenminste drie keer per week een middagdutje doen 37 procent minder kans hebben op het overlijden door een hartaanval? Volgens Dimitrios Trichopoulos van de  Harvard School of Public Health in Boston beschermt het doen van een dutje tegen het afsterven van je krans(slag)ader. Zijn onderzoek toonde ook aan dat een slaapje van 30 minuten de prestatie van werknemers verhoogde tot het niveau van de ochtend.

Het lijkt erop dat het geheim van een goede productiviteit niet alleen tijdsmanagement inhoudt, maar zeker ook energie management. Het leven in een hamsterrad is geen vervullend leven. Je uitgeput en overweldigd voelen helpt niemand om meer productief te zijn. Het afgelopen jaar werd in Engeland ontdekt dat 35% van de werkgerelateerde ziektes toegeschreven konden worden aan stress.

Een middagdutje is als het resetten van je systeem. Het verminderd stress en geeft je een frisse start. Het stopt het dagelijkse reilen en zeilen, geeft je een grotere emotionele veerkracht en verbetert je cognitieve functioneren. Dus hoewel slapen onlogisch lijkt in combinatie met een volgepropte agenda, helpt het je juist om je productiviteit te verhogen. Je haalt meer uit jezelf en uit je leven.  

Dus mocht je nog in de overtuiging leven dat het beoefenen van mindfulness, meditatie of een middagdutje zonde van je tijd zijn, onthoudt dan dat je geen wandelende computer bent. Je hersenen hun welverdiende rust geven zal zich uiteindelijk terugbetalen. 

Je verdient het om jezelf het beste te geven en om de beste versie van jezelf te zijn. Zowel op je werk als in de andere domeinen van je leven. Wees creatief en vind jouw perfecte time-out.

 

Wanneer ga jij je middagdutje inplannen?

 

 

Deel en inspireer anderen